Onderwijs aan de jongste leerlingen

De jongste leerlingen van onze school zitten bij elkaar in één groep. Het zijn leerlingen van groep 1, 2 en 3. Het zijn dus kinderen van verschillende leeftijden en niveaus.

In de klas wisselen activiteiten van instructie en vrij (begeleid) spel elkaar af. Meestal gebeurt dit in kleine instructiegroepjes onder begeleiding van een groepsleerkracht of klassenassistent. De leerlingen hebben ook elke week een groepsles van de logopedist, de fysiotherapeut en de ergotherapeut. Daardoor zijn de lijnen met deze therapeuten kort. Daarnaast heeft deze groep één keer per week muziekles en twee keer per week gym. Deze lessen worden gegeven door vakdocenten, ondersteund door het klassenteam. Ook maken onze leerlingen twee keer per week in kleine groepjes gebruik van de snoezelruimte op school (de Snoezelwereld).

Het onderwijs in deze groep wordt vooral thematisch aangeboden. Dit houdt in dat we de doelen waar de kinderen aan moeten werken verwerken in een thema. Alle ontwikkelingsgebieden worden tijdens een thema gestimuleerd. Zo komen activiteiten rondom taalontwikkeling, rekenen, motoriek, schrijven en sociaal-emotionele ontwikkeling aan bod. We gebruiken daarvoor vooral concrete materialen, zodat de leerlingen leren van speelse activiteiten.

We besteden in deze groep ook veel aandacht aan de dagelijkse vaardigheden. Hierbij moet u denken aan eten en drinken, handen wassen, omkleden voor gym, de toiletgang, enzovoorts. We proberen de kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om zelfstandig te worden. De kinderen leren dit door voordoen, samendoen, nadoen en uiteindelijk zelf doen.

De groep met de jongste leerlingen beschikt over een eigen, afgesloten plein met een klimtoestel, schommels en een zandbak. Er staat ook een schuur met driewielers, fietsjes en ander rijdend materiaal. Ook hebben we er materialen waarmee de kinderen buiten kunnen experimenteren met bewegen. Zo hebben we bijvoorbeeld balansbalken, ballen en springtouwen. Minimaal drie keer per dag zijn de kinderen buiten. Daar proberen we hun ontwikkeling te stimuleren. Dit doen we door aan te sluiten bij hun spel en te helpen bij het omgaan met conflicten. Samen delen en om de beurt iets doen; het komt allemaal aan bod.

Naast het buiten spelen is er ook ruimte voor bewegend leren. We doen dit zowel in de klas als op het schoolplein. Bij bewegend leren wordt het werken aan de doelen voor taal en rekenen gecombineerd met spel en beweging.

 

Je kan hier op de Waterlelie

leuke spelletjes spelen

dewaterlelie.net - 023 548 33 33 - info@dewaterlelie.net

error: Content is protected !!