Ergotherapie

Kleuren en tekenen lijken vanzelfsprekende vaardigheden. Voor veel leerlingen in het speciaal onderwijs is dat niet het geval. Zij hebben vaker moeite met fijn motorische vaardigheden dan leeftijdgenoten. Dit kan hun functioneren belemmeren. Ergotherapie kan extra stimulering en ondersteuning bieden. Wanneer er een hulpvraag vanuit de klas is, kan er een verwijzing voor ergotherapie uit voortkomen. Therapie is altijd onderwijsondersteunend en ten behoeve van de onderwijsdoelen van de leerlingen. De therapie is vaak individueel of in een klein groepje.

Ergotherapie kan worden ingezet als er op school problemen ervaren worden met:

  • schoolse vaardigheden: de schrijf-, kleur- en tekenvoorwaarden, knippen, kleuren, tekenen, schrijven of problemen met de pengreep;
  • praktische vaardigheden: zelfstandig aan- en uitkleden, veters strikken, een boterham smeren;
  • sensorische informatieverwerking: het lichaam herkent, verwerkt en reageert niet adequaat op zintuiglijke prikkels van binnen en buiten het lichaam, waardoor er problemen kunnen zijn met basisspierspanning, alertheid, lichaamsbesef, concentratie en gedrag (druk, boos, angstig, prikkelzoekend of juist prikkelvermijdend).

Daarnaast adviseert de ergotherapeut over:

  • verschillende materialen als schoolmeubilair, zitkussens, potloden en scharen;
  • ergonomische vraagstukken.

Er wordt structurele ondersteuning van de ontwikkeling van de fijne motoriek geboden door met name in de afdeling so een vast onderdeel van het lesprogramma te verzorgen.

Hier mag een streamer komen,

liefst in driekwart, twee regels

dewaterlelie.net - 023 548 33 33 - info@dewaterlelie.net

error: Content is protected !!